De website www.elektricienwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten elektricien

Elektriciens zijn geschoolde vakmannen die dagelijks met gevaarlijke materie werken. De kwaliteit van hun werk bepaalt de veiligheid van jou en je medebewoners. Het is dan ook erg verstandig niet zomaar een elektricien aan te nemen, maar zeker te stellen dat deze kwalitatief werk levert. Let daarom op de volgende aandachtspunten voordat je een beslissing maakt.

1. De certificeringen

Kwaliteit is moeilijk te toetsen, maar er zijn uiteraard standaard certificeringen die elke elektricien moet hebben behaald voordat deze zijn werk mag uitvoeren. Deze hebben te maken met veiligheid en kennis van de materie. Een elektricien moet te allen tijde zijn pasjes bij zich hebben waarop je kunt zien welke certificeringen hij heeft behaald. Controleer hierop ook de datum, want deze certificeringen zijn 3 jaar geldig. Kan hij deze niet laten zien, dan kun je betwijfelen of hij geschoold genoeg is. De volgende twee certificeringen liggen ten grondslag aan de scholing van elektriciens in Nederland.

  • NEN-3140 VOP: elektriciens die dit certificaat hebben behaald mogen simpele elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren.
  • NEN-3140 VP: elektriciens die dit certificaat hebben behaald mogen ingewikkelde en uitgebreide elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren.

2. Het tarief

Het zal aantrekkelijk zijn om een goedkope elektricien uit te zoeken, maar helaas betekent dit regelmatig dat je niet te maken hebt met een gecertificeerde vakman. Beginnende elektriciens met alle juiste papieren op zak zullen starten met een tarief van rond de €25 per uur. Vind jij iemand die goedkoper is, dan is het verstandig om een grondige achtergrondcheck te doen. Kan je geen doorslaggevend bewijs vinden van de scholing van deze persoon, dan is het verstandiger om deze verder te negeren.

3. Vakverenigingen

Erkende elektriciens, dus elektriciens die aangesloten zijn bij een vakvereniging, kunnen je enkele garanties geven die andere elektriciens niet altijd even duidelijk bekendmaken. De vakverenigingen voor elektriciens zijn de Uneto-Vni en de KvINL en je kunt via hun online registers gemakkelijk controleren of jouw elektricien hierbij is aangesloten. De tarieven voor erkende elektriciens liggen vaak wat hoger, maar hier krijg je dan ook veel voor terug.

  • Zegelrecht: van een erkende elektricien weet je zeker dat deze verzekerd is, omdat hij anders geen lid mag worden van de vakvereniging. Dit is belangrijk, omdat hij mogelijk zegels in je meterkast moet plaatsen. Zijn deze zegels verbroken of ontbreken ze als er brand uitbreekt in je meterkast, dan krijg je van je verzekering niets vergoed.
  • Kwaliteit: om lid te worden van een vakvereniging moet een elektricien aantonen dat deze voldoende theoretische en praktische kennis heeft. Ook wordt hij door zijn vakvereniging constant op de hoogte gehouden van alles wat er binnen zijn vakgebied gebeurt en wordt hij aangemoedigd tot verdere scholing.
  • Veiligheid: de elektricien wordt ook uitgebreid getest over zijn kennis met betrekking tot veiligheid en het uitvoeren van alle belangrijke veiligheidsregels en eisen. Voldoet hij hier niet aan dan mag hij geen lid worden of blijven van de vakvereniging.
  • Zekerheid: door voor een erkende elektricien te kiezen krijg je als consument zekerheid. Mochten er problemen ontstaan dan heb je toegang tot een onafhankelijke geschillencommissie om deze op te lossen. Wordt de klus niet uitgevoerd of niet afgemaakt, dan zal de vakvereniging een vervangende erkende elektricien voor je regelen zonder financiële consequenties.

Wat zijn de exacte tarieven?

Als u de exacte prijzen voor uw klus wilt weten kunt u gebruik maken van onze offerte service om zo in contact te komen met elektriciens die een gratis offerte voor u kunnen opmaken. Zo weet u wat de prijzen zijn en kunt u daarom besparen op de kosten. Ga hiervoor naar pagina elektricien offertes.

De prijzen voor het inhuren van een elektricien opvragen?

Wat kost een elektricien precies? Benader specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Zie de volgende pagina’s:

> Elektricien
> Voordelen
> Duurzaamheid
> Gevaren
> Veiligheid in de badkamer
> Offertes