De website www.elektricienwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Checklist elektricien

Als u werk wilt laten uitvoeren aan uw elektra, dan heeft u hier een elektricien voor nodig. Deze specialisten zijn geschoold en kunnen certificeringen laten zien waarmee u weet dat ze veilig met deze gevaarlijke materie kunnen en mogen werken. Om die reden kiezen weinig mensen ervoor om de werkzaamheden zelf op te pakken. U kunt de volgende checklist gebruiken bij het plannen voor een elektricien.

Check 1: de diploma’s en certificeringen

Zoals al eerder aangegeven hebben elektriciens een scholing nodig en een diploma om zichzelf elektricien te mogen noemen en hun diensten te mogen aanbieden. Helaas zijn er ook voldoende ongecertificeerde elektriciens die proberen op die manier hun brood te verdienen. U kunt het beste niet met deze personen in zee gaan, omdat ze dus niet de juiste papieren bezitten en de juiste scholing hebben ontvangen. Om zeker te weten dat uw elektricien de certificeringen voor zijn vakgebied heeft gehaald, kunt u de volgende punten controleren.

  • Het uurloon: een beginnende gecertificeerde elektricien zal zo’n €25 per uur vragen voor zijn diensten. Ziet u iemand die deze goedkoper aanbiedt, dan kunt u deze het beste negeren of in ieder geval grondig controleren.
  • Het NEN-certificaat: elektriciens met het NEN-3140 VOP certificaat zijn bevoegd om eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren. Het NEN-3140 VP certificaat is voor het uitvoeren van complexe elektrotechnische werkzaamheden. Dit certificaat is 3 jaar geldig en u kunt een elektricien vragen naar zijn pasje als bewijs dat hij deze ook daadwerkelijk heeft gehaald. Ga dus nooit in zee met een elektricien die niet minstens deze certificeringen kan laten zien.

Check 2: een erkende elektricien

Een andere manier om een garantie te krijgen van de kwaliteit van een bepaalde elektricien is door te kijken of deze erkend is. Deze zijn dan aangesloten bij de vakverenigingen Uneto-Vni of de KvINL. Dit kunt u gemakkelijk controleren via de online registers van deze vakverenigingen. Het inhuren van een erkende elektricien is vaak duurder, maar heeft vele voordelen.

  • Kwaliteit: de elektricien wordt door de vakvereniging op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op zijn vakgebied. Ook heeft deze moeten kunnen aantonen voldoende theoretische- en praktijkkennis te hebben om lid te worden en te blijven van de vakvereniging.
  • Veiligheid: erkende elektriciens worden regelmatig getest op veiligheid.
  • Verzekering: erkende elektriciens zijn altijd verzekerd en zijn bevoegd uw meterkast te verzegelen. Dit is erg belangrijk als u uw verzekering een keer nodig hebt.
  • Geschillencommissie: een erkende elektricien kan via de vakvereniging gebruik maken van een onafhankelijke geschillencommissie. Dit is handig als er tussen jullie twee een probleem ontstaat dat u zelf niet kunt oplossen.
  • Veilige aanbetalingen: als laatste wordt uw elektricien door de vakvereniging door een andere erkende elektricien vervangen als deze uw werkzaamheden om de één of andere reden moet afbreken of niet kan uitvoeren. Hiervoor betaalt u dan geen extra kosten en u raakt uw aanbetaling niet kwijt.

Check 3: zelf doen?

De kosten voor een goede elektricien met de juiste certificeringen liggen gemiddeld in Nederland zo rond de €45 per uur. Het is dus voor een ervaren doe-het-zelver aantrekkelijk om de klus te proberen zelf uit te voeren. Of dit ook verstandig is, is een tweede. Elektriciens dienen niet voor niets certificeringen en diploma’s te halen voordat ze hun werk mogen uitvoeren. Door hier zelf mee aan de slag te gaan kunt u uw eigen veiligheid en van de andere inwoners op het spel zetten.

Check 4: de regio

Er is een verschil in tarieven tussen elektriciens en deze is niet alleen gebaseerd op ervaring. Ook per provincie worden er gemiddeld andere prijzen gerekend en hier kunt u als u strategisch woont uw voordeel mee doen. Per regio is de concurrentie en de vraag anders en soms kan dit per uur wel €15 schelen. Het volgende overzicht geeft u een idee van de tarieven waarmee u rekening kunt houden per provincie.

Gemiddeld uurtarief Provincie
€35 – €45 per uur Groningen, Friesland, Drenthe
€40 – €45 per uur Zeeland, Limburg
€40 – €50 per uur Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant
€45 – €50 per uur Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland
€45 – €55 per uur Noord-Holland
€50 – €55 per uur Stad Amsterdam

Check 5: klantenrecensies

Aan de hand van bovenstaande checks heeft u waarschijnlijk een aantal elektriciens gevonden die u kunt vertrouwen en die u zou willen aannemen voor uw klus. Deze kunt u vervolgens nog verder controleren door klantenrecensies te lezen. Deze recensies zouden niet doorslaggevend moeten zijn voor u keuze, maar kunnen u wel veel vertellen over de persoon in kwestie. Het is wel verstandig hierbij rekening te houden dat mensen veel sneller klagen dan prijzen. Het is de kunst om te analyseren hoe de elektricien omgaat met deze klachten en of hij deze professioneel probeert op te lossen.