De website www.elektricienwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Hoe kies je een elektricien?

Als jij een elektricien zoekt, dan heb je iemand nodig die gaat werken aan je elektra. Om die reden wil je natuurlijk zeker zijn dat dit kwalitatief en veilig gebeurt. De criteria voor het vinden van een goede en betrouwbare elektricien wijken dus af van de criteria die je zou gebruiken voor het uitkiezen van een ander soort klusjesman. In dit geval is het zeker niet verstandig om voor de laagste prijs te kiezen. De volgende informatie kan je helpen een toereikende elektricien te vinden voor jouw klus.

Scholing

Scholing is op het gebied van elektrotechnische werkzaamheden erg belangrijk. Er zijn elektriciens die niet de juiste certificeringen hebben en die dus eigenlijk niet geschikt zijn voor de klus. De scholing van elektriciens geeft je een garantie van kwaliteit en veiligheid en dat is voor jouw gemoedsrust en veiligheid essentieel. Bekijk en controleer dus de certificeringen van de elektricien. Deze moeten minstens bewijs kunnen leveren van het behalen van de NEN-3140 certificering, maar je kunt ook zoeken naar ISO-normeringen of andere erkenningen. Als het goed is zal de elektricien hiervoor pasjes en papieren kunnen laten zien. Vergeet niet deze op de datum te controleren omdat ze vaak beperkt geldig zijn.

Vakvereniging

Het is ook niet onbelangrijk om in het geval van ingewikkelde elektrotechnische klussen te zoeken naar een erkende elektricien. Deze zijn lid van een vakvereniging, in dit geval de UNETO-Vni of de KvINL en dit geeft jouw allerlei zekerheden en garanties.

  • Kwaliteit: om lid te worden en te blijven van een vakvereniging moet de elektricien regelmatig bewijs aanleveren van zijn praktische en theoretische kennis in het vakgebied. Bijscholing wordt aangemoedigd en de elektricien wordt door de vakvereniging op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen binnen de branche.
  • Veiligheid: een andere eis van de vakvereniging is dat de elektricien altijd veilig werkt en dit prioriteert. Ook dit moet regelmatig bewezen worden of het lidmaatschap wordt ingetrokken.
  • Zekerheid: een erkende elektricien moet verzekerd zijn. Dit betekent dat hij zegels mag aanbrengen in je meterkast en dat jij geen problemen krijgt met je eigen verzekering als je deze nodig hebt voor het indienen van een schadeclaim. Breekt er brand uit in je meterkast en de zegels zijn niet intact dan krijg je geen vergoeding.
  • Hulp: als laatste zal een vakvereniging je bijstaan als je hulp nodig hebt. Is er onenigheid ontstaan tussen jou en de elektricien dan zal je gebruik kunnen maken van een onafhankelijke geschillencommissie om dit op te lossen. Ook als de elektricien om de één of andere reden jouw klus niet kan voltooien, zal de vakvereniging zonder financiële consequenties voor jou een vervanger aanwijzen.

Tarief

Als laatste kun je een elektricien kiezen door te kijken naar de tarieven die deze vraagt. Nogmaals, een te laag tarief betekent vaak dat deze persoon de juiste papieren mist en deze laat je dus het beste volledig met rust. Beginnende elektriciens met de juiste certificeringen en diploma’s zullen €25 per uur vragen en dit kun je voor jezelf dan ook het beste als minimum instellen. Erkende elektriciens, ervaren elektriciens en elektriciens in de randstad zullen snel meer vragen. Maak een duidelijke vergelijking tussen prijs en geleverde diensten. De elektricien die jou de beste deal kan geven, en dit is meestal niet het goedkoopste aanbod, zou de elektricien moeten zijn die je uiteindelijk kiest.

De prijzen voor het inhuren van een elektricien opvragen?

Wat kost een elektricien precies? Benader specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.