De website www.elektricienwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Veel gestelde vragen

Beneden vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom het inhuren van elektriciens voor een klus aan je elektra.

> Hoeveel kost een elektricien?

Elektriciens zijn duurder dan standaard klusjesmannen. Ze moeten namelijk voldoen aan een aantal eisen wat betreft scholing, kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid. Het werken aan elektra is een specialistische klus en dit reflecteert zich in de tarieven. De onderstaande tabel kan je helpen de kosten voor jouw elektrotechnische klus te berekenen.

Uitgave elektricien Prijs per eenheid
Beginnend elektricien €25 – €35 per uur
Elektricien gemiddeld tarief €30 – €50 per uur
Ervaren vakman €40 – €70 per uur
Extra groep plaatsen in je meterkast €100 – €125 per groep

€75 per groep daarna

Draden trekken €2 per meter
Stopcontact plaatsen €40 – €60 per stopcontact
Aardlekschakelaar plaatsen €120 – €175 per schakelaar
Stopcontact verplaatsen €30 – €75 per stopcontact
Veiligheidskeuring NEN 110 uitvoeren, inclusief rapport €350 – €500 per rapport
Complete nieuwbouwwoning van elektra voorzien €2000 – €3500 per woning
Complete woning van verlichting voorzien €750 – €1000 per woning
Meterkast vervangen €350 – €850 per meterkast

> Hoe weet ik of een elektricien betrouwbaar is?

Aangezien een elektricien aan jouw elektrische installatie gaat sleutelen, wil je natuurlijk zeker zijn dat je ook na zijn werkzaamheden veilig bent in huis. Je kunt op een paar manieren controleren of een elektricien betrouwbaar is.

  • Certificeringen: zonder certificeringen mag een elektricien geen werk verrichten. Dit zijn diploma’s waarin hij wordt getoetst over zijn theoretische en praktische kennis omtrent veiligheid en vakgebied. Daarom moet deze minimaal de NEN-3140 VOP en/of NEN-3140 VP hebben behaald. Dit kun je controleren door te vragen naar zijn pasje.
  • Tarieven: een beginnend elektricien zal zo’n €25 per uur vragen voor zijn diensten. Zie je iemand die deze goedkoper aanbiedt, dan kun je deze het beste direct negeren.
  • Vakverenigingen: erkende elektriciens moeten aantonen en kunnen blijven aantonen dat ze voldoende kennis hebben van veiligheid, dat ze kwaliteit leveren, dat ze verzekerd zijn en dat ze op de hoogte zijn van alle actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Door voor een erkende elektricien te kiezen zal je iets meer betalen, maar krijg je als consument veel voordelen en zekerheden terug. Zoek daarom naar een aansluiting bij de Uneto-Vni of KvINL door de online registers van deze vakverenigingen raad te plegen.

> Wat kan een elektricien voor me doen?

Een elektricien kan alle werkzaamheden voor je verrichten die te maken hebben met elektra. Dit kan dus het (ver)plaatsen zijn van je stopcontact, werkzaamheden in de meterkast, het aanleggen van lichtpunten en het volledig vernieuwen of plaatsen van elektra in jouw woning.

> Kan ik werk aan mijn elektra zelf uitvoeren?

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk ja, maar of dit verstandig is, is een tweede. Elektriciteit is gevaarlijk, zowel terwijl je eraan werkt als nadat je de klus hebt afgerond. In het ergste geval kan dit brand veroorzaken en krijg je niet uitbetaald door je verzekering als ze erachter komen dat jij dit hebt veroorzaakt. Ook zal een elektricien zegels aanbrengen in je meterkast die jij zelf niet kunt plaatsen en die ook compleet moeten zijn wil je geld kunnen krijgen van de verzekering. Regelmatige kortsluitingen, overbelaste groepen en defecte apparaten kunnen allemaal het gevolg zijn van slecht aangelegde elektra.

De prijzen opvragen?

Wat kost een elektricien precies? Benader specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.