De website www.elektricienwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Veiligheid in de badkamer

Water kan ​​elektriciteit zeer efficiënt geleiden. Maar als elektriciteit en water bij elkaar komen is het resultaat in bijna alle gevallen dodelijk. Daarom kunnen we stellen dat de badkamer misschien wel de gevaarlijkste kamer in het huis is als het gaat om elektrische veiligheid. De gevolgen van een elektrische schok zijn veel ernstiger in een badkamer of een doucheruimte omdat een natte huid de weerstand van het lichaam vermindert.

Preventieve maatregelen

Er zijn speciale eisen voor elektrische installaties in de badkamer en moeten werkzaamheden voldoen aan bepaalde eisen van de overheid. Een erkende elektricien weet precies waar hij of zij op moet letten in de badkamer en kan zo gevaarlijke situaties voorkomen. Wij raden u dan ook sterk aan om een elektricien in te schakelen die aangesloten is bij een overkoepelende organisatie en voldoende ervaring heeft. Zie bijvoorbeeld pagina tips voor meer informatie.

De prijzen voor het inhuren van een elektricien opvragen?

Wat kost een elektricien precies? Benader specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Wandcontact dozen

Wandcontact dozen zijn niet toegestaan ​​in een badkamer of doucheruimte, tenzij deze worden voorzien van een speciale kap en ten minste drie meter van de badkuip of douche vandaan staan. Om waterspetters op de wandcontact dozen te voorkomen moet er een veilige afstand zijn.

Lichten

Kies voor afgesloten plafondlampen in plaats van lampen die naar beneden hangen. Alle lampen die niet zijn afgesloten (dus geen beschermende kap hebben) moeten vervangen of niet gebruikt worden. Het hete glas van uw lamp kan namelijk bij contact met water uit elkaar spatten. Lichtschakelaars kunt u het beste buiten uw badkamer aanbrengen, zodat u het licht kunt aanzetten voordat u naar binnenloopt.

Kachels en de verwarming

Een gewone radiator of vloerverwarming is de veiligste manier om een ​​badkamer te verwarmen. Een elektrische kachel kan in sommige gevallen (grote badkamers) wel gebruikt worden, maar moeten deze op een veilige afstand gehouden worden.

Draagbare elektrische apparaten

Het is niet verstandig om draagbare apparaten die u op de netvoeding aansluit zoals haardrogers, kachels of radio’s in een badkamer te gebruiken. U kunt namelijk ernstig gewond raken of gedood worden.

Zie ook de volgende pagina’s:

> Algemene informatie
> Stroomstoring
> Tips pagina
> Klachtenprocedure
> Prijzen
> Elektricien offertes