Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aandachtspunten elektricien

Elektriciens zijn geschoolde vakmannen die dagelijks met gevaarlijke materie werken. De kwaliteit van hun werk bepaalt de veiligheid van jou en je medebewoners. Het is dan ook erg verstandig niet zomaar een elektricien aan te nemen, maar zeker te stellen dat deze kwalitatief werk levert. Let daarom op de volgende aandachtspunten voordat je een beslissing maakt.

 

 

Hoe kies je de juiste elektricien?

Niet elke elektricien beschikt over de juiste kennis, middelen, … om jouw project tot een goed eind te brengen. Wil je een geschikte elektricien vinden voor jouw klus? Let dan op deze aandachtspunten!

1. De certificeringen
2. Het tarief
3. Vakverenigingen

Hulp nodig bij je zoektocht naar een geschikte elektricien? Kies dan eerst voor Solvari! Met onze offerteservice kom je snel in contact met enkele vakmensen actief in je buurt, geheel vrijblijvend. Begin nu met vergelijken.

 

1. De certificeringen

Kwaliteit is moeilijk te toetsen, maar er zijn uiteraard standaard certificeringen die elke elektricien moet hebben behaald. Deze hebben te maken met veiligheid en kennis van de materie. Een elektricien moet ook zijn pasjes bij zich hebben, als toonbaar bewijs van zijn/haar expertise. Controleer ook de datum, want deze certificeringen zijn 3 jaar geldig. Kan de expert dit soort certificeringen niet laten zien, dan kun je betwijfelen of hij eigenlijk wel geschoold is. Deze twee certificeringen zijn het belangrijkste in Nederland:

  • NEN-3140 VOP: elektriciens die dit certificaat hebben behaald mogen simpele elektro-technische werkzaamheden uitvoeren.
  • NEN-3140 VP: elektriciens die dit certificaat hebben behaald mogen ingewikkelde en uitgebreide elektro-technische werkzaamheden uitvoeren.

2. Het tarief

Het is erg aantrekkelijk om te kiezen voor de goedkoopste elektricien, maar vaak is dit al een eerste teken dat de persoon in kwestie niet gecertificeerd is. Beginnende elektriciens met alle papieren op zak zullen starten met een tarief van zo’n €25 per uur. Vind jij iemand met een lager tarief, dan is het verstandig om eerst een grondige achtergrondcheck te doen. Kan je geen doorslaggevend bewijs vinden van de scholing van deze persoon, dan laat je deze het best links liggen.

Wil je een exacte prijs voor jouw geplande elektriciteitswerken? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende elektriciens. Zo weet je precies wat je kan verwachten en bespaar je veel geld. Start je aanvraag hier.

3. Vakverenigingen

Erkende elektriciens, dus elektriciens die aangesloten zijn bij een vakvereniging, kunnen je enkele garanties geven. De vakverenigingen voor elektriciens zijn de Uneto-Vni en de KvINL, en via hun online registers is gemakkelijk te controleren of jouw elektricien hierbij is aangesloten. De tarieven voor deze erkende elektriciens liggen wat hoger, maar je krijgt hier ook veel voor terug. Enkele van hun garanties op een rijtje:

  • Zegelrecht: van een erkende elektricien weet je zeker dat deze verzekerd is, omdat hij anders geen lid mag zijn van de vakvereniging. Dit is belangrijk, omdat hij mogelijk zegels in je meterkast moet plaatsen. Zijn deze zegels verbroken of ontbreken ze als er brand uitbreekt in je meterkast, dan krijg je van je verzekering niets vergoed.
  • Kwaliteit: om lid te worden van een vakvereniging moet een elektricien aantonen dat die voldoende theoretische en praktische kennis heeft. Ook worden leden constant op de hoogte gehouden van alles wat er binnen het vakgebied verandert en worden ze aangemoedigd tot verdere scholing.
  • Veiligheid: erkende elektriciens zijn ook uitgebreid getest over hun kennis met betrekking tot veiligheid en hieraan gerelateerde regels en eisen. Voldoet een elektricien hier niet aan, dan mag die geen lid worden óf lid blijven van de vakvereniging.
  • Zekerheid: met een erkende elektricien neem je het zekere voor het onzekere. Mochten er tijdens je klus problemen ontstaan, dan heb je toegang tot een onafhankelijke geschillencommissie om eventuele discussies op te lossen. Wordt de klus niet uitgevoerd of niet afgemaakt, dan zal de vakvereniging een vervangende erkende elektricien voor je regelen zonder financiële consequenties.

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen