De website www.elektricienwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Prijzen elektricien

Wat kost een elektricien precies? Een elektricien berekent verschillende prijzen voor verschillende klussen en bestaan de totale kosten uit diverse componenten. Deze zijn arbeidsloon, benodigde materialen en de voorrijkosten.

Elektricien uurloon

De uurloon van een elektricien varieert en ligt tussen de €20 euro en €70 euro. We hebben de kosten heel breed genomen en rekening gehouden met het algehele aanbod in Nederland. Op advertentiewebsites komt u elektriciens tegen die tegen spotprijzen hun diensten aanbieden. Deze bijklussers kunt u beter mijden. Er zijn ook zeer vakkundige elektriciens die bijvoorbeeld volgens standaardisatienormen zoals ISO-9001 werken. Het uurtarief ligt dan natuurlijk hoger.

U kunt ervan uitgaan dat een vakbekwame elektricien gemiddeld genomen €30 euro tot €50 euro per uur incl. BTW zal berekenen voor zijn of haar diensten. In zo een geval is de kans groot dat u met de juiste vakman te maken heeft.

De exacte kosten weten voor uw klus? Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere bedrijven en vergelijk het aanbod.

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel jouw elektricien zal kosten. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de ervaring van de vakman, de scholing en achtergrond, het soort klus en de regio waar hij werkzaam is. Aan de hand van die factoren zal een prijs per uur worden opgesteld. Als jouw klus vrij duidelijk is kan de elektricien hier ook standaardbedragen voor vragen. Uit het onderstaande overzicht kun je aflezen wat elektriciens gemiddeld kosten in Nederland, inclusief btw.

Uitgave elektricien Prijs per eenheid
Beginnend elektricien €25 – €35 per uur
Elektricien gemiddeld tarief €30 – €50 per uur
Ervaren vakman €40 – €70 per uur
Extra groep plaatsen in je meterkast €100 – €125 per groep

€75 per groep daarna

Draden trekken €2 per meter
Stopcontact plaatsen €40 – €60 per stopcontact
Aardlekschakelaar plaatsen €120 – €175 per schakelaar
Stopcontact verplaatsen €30 – €75 per stopcontact
Veiligheidskeuring NEN 110 uitvoeren, inclusief rapport €350 – €500 per rapport
Complete nieuwbouwwoning van elektra voorzien €2000 – €3500 per woning
Complete woning van verlichting voorzien €750 – €1000 per woning
Meterkast vervangen €350 – €850 per meterkast

Benodigde materialen

Een elektricien heeft altijd materialen in zijn of haar bus liggen. Dit zijn spullen die gebruikt kunnen worden bij de meest gangbare problemen. Echter kan het zo zijn dat er iets nabesteld moet worden. Als een groepenkast, wandcontactdoos of bedrading vervangen moet worden zal een elektricien de kosten hiervan bij u in rekening brengen. Let u wel op dat de kosten bekend zijn voordat hij of zij hiermee aan de slag gaat. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en weet u wat u dient te betalen. Zie ook pagina elektra aanleggen.

De prijzen voor het inhuren van een elektricien opvragen?

Wat kost een elektricien precies? Benader specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Prijsbepalende factoren

De elektricien die jij uiteindelijk zal inhuren berekent zijn prijs per uur op verschillende manieren. De volgende factoren hebben hier direct invloed op.

  • Ervaring en scholing: een ervaren vakman is duurder dan een beginner. Dit verschil kan soms wel neerkomen op €45 per uur. Aangezien het beroep elektricien echt specialistisch is, is dit ook logisch. Daarnaast zal een erkende elektricien een hoger uurloon vragen, omdat deze jou via de vakvereniging vele voordelen geeft. Ook elektriciens met een hogere scholing of met meerdere certificeringen kunnen hun prijzen verhogen. Zie jij een elektricien die een lager tarief vraagt dan €25 per uur, dan is er een grote kans dat deze niet gecertificeerd is.
  • Het soort klus: zoals je in bovenstaande tabel terugziet, zijn er klussen waarvoor de elektricien een standaardbedrag zal rekenen. Wijkt jouw klus hiervan af, dan betaal je een bedrag per uur. Deze tarieven gaan omhoog als je een spoedelektricien gebruikt of als je deze buiten kantooruren inschakelt. Ook klussen die arbeidsintensiever zijn, bijvoorbeeld omdat de locatie van de werkzaamheden moeilijk bereikbaar is, zullen meer kosten.
  • De regio: het standaard uurloon van elektriciens wordt bepaald door de elektricien zelf, maar moet natuurlijk wel overeenkomen met de concurrentie. Om die reden kunnen de tarieven per regio aardig uiteen liggen en de vraag naar werk speelt hierin ook een grote rol. Een elektricien in Groningen kan soms wel €15 per uur goedkoper zijn dan een elektricien met dezelfde scholing en achtergrond die in Amsterdam werkzaam is.

De prijsopbouw

De materialen die een elektricien gebruikt zijn doorgaans niet erg prijzig. Je betaalt deze dus voornamelijk arbeidsloon en dat komt wederom doordat een elektricien specialistisch werk levert. Ook zijn dit geen klussen die moeten worden overhaast. Gemiddeld gezien kun je ervan uitgaan dat de totaalprijs van jouw klus voor 70 procent bestaat uit het loon van de elektricien (5 procent hiervan zijn voorrijkosten) en voor 30 procent uit materialen. Door de klus zelf te doen kun je dus een flink bedrag besparen. Aangezien dit uit veiligheidsredenen vaak geen goed idee is, kun je het beste geld besparen op jouw elektricienkosten door goed marktonderzoek te doen en een grondige vergelijking uit te voeren.

Enkele voorbeelden

De exacte kosten voor jouw elektricien kun je alleen opvragen door verschillende betrouwbare vakmensen te vragen om offertes. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar zodat je degene uit kunt kiezen die jou de beste prijs kan geven in verhouding met de diensten die daar tegenover staan. Uit onderstaand overzicht kun je een idee krijgen van hoeveel je in verschillende situaties voor een elektricien zou kunnen betalen.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Draden trekken en 3 extra stopcontacten plaatsen Meterkast vernieuwen en drie nieuwe groepen toevoegen Elektra en licht in nieuwbouwwoning aanleggen
Draden trekken 20 meter: €40 Meterkast vervangen: €600 Elektra: €3000
Drie stopcontacten: €150 Drie groepen: €225 Licht: €900
Totaalprijs: €190 Totaalprijs: €825 Totaalprijs: €3900

Voorrijkosten elektricien

Ook dient u er rekening mee te houden dat een elektricien voorrijkosten in rekening zal brengen. Dit kan een vast bedrag zijn zoals bijvoorbeeld €15 euro per bezoek in uw woonplaats. Of een vergoeding per kilometer; bijvoorbeeld €0,35 euro per kilometer.

Veiligheidskeuring NEN

Het kan ook voorkomen dat u een veiligheidskeuring NEN1010 nodig heeft voor de verzekering. In dat geval kan een elektricien u hierbij helpen en stelt hij of zij een rapport op. Deze kunt u aan uw verzekeraar overhandigen. De kosten voor zo een rapport bedragen bij een gemiddelde elektricien zo een €375 euro incl. BTW.

Wat zijn de exacte tarieven?

Als u de exacte prijzen voor uw klus wilt weten kunt u gebruik maken van onze offerte service om zo in contact te komen met elektriciens die een gratis offerte voor u kunnen opmaken. Zo weet u wat de prijzen zijn en kunt u daarom besparen op de kosten. Ga hiervoor naar pagina elektricien offertes.

Zie de volgende pagina’s:

> Elektricien
> Voordelen
> Duurzaamheid
> Gevaren
> Veiligheid in de badkamer
> Offertes