Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektricien zonnepanelen

Je zonnepanelen produceren groene stroom en die elektriciteit kan je gebruiken voor al je huishoudelijke apparaten, verlichting en verwarmingstoestellen. Om dat goed te doen, moet je de installatie eerst aansluiten op je zekeringkast. Dat laat je over aan een elektricien gespecialiseerd in zonnepanelen. Hoeveel kost zo’n aansluiting? En hoe bereidt een expert je aansluiting voor? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Hoe bereidt een zonnepanelen elektricien je installatie voor?
Hoeveel kost het voorbereiden van je groepenkast?
Hoe plaats je zonnepanelen?
Waarom een installateur inschakelen?
Ontvang offertes voor zonnepanelen

 

 

Is een elektricien voor zonnepanelen hetzelfde als een installateur?

Niet elke installateur is automatisch een erkend elektricien. Maar een elektricien kan wel een professioneel zonnepanelen installateur zijn. Daarom komt het voor dat een zonnepanelenbedrijf meerdere werknemers inschakelt om je zonnepanelen te monteren: een expert die het legplan maakt, je panelen kiest en monteert, … en een expert die alle elektriciteitswerken voor zijn rekening neemt. Zonnepanelen moeten voor ingebruikname altijd zijn gekeurd. Zo ben je zeker van een veilige installatie die voldoet aan alle wettelijke eisen.

Op zoek naar een zonnepanelen installateur? Ontvang en vergelijk offertes van diverse experts.

elektricien zonnepanelen

 

Hoe bereidt een zonnepanelen elektricien je installatie voor?

Voordat je je zonnepanelen kan plaatsen, pas je je groepenkast aan. Dat komt door de omvormer. Deze bevindt zich tussen je zonnepanelen en je zekeringkast en zet opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Belangrijk voor de elektricien voor je zonnepanelen is…

 • Veiligheid omvormer: om de veiligheid van je aansluiting te waarborgen, heeft de omvormer z’n eigen aardlekautomaat nodig. Daarom komt deze altijd op een vrije groep in de groepenkast. Indien nodig maakt een zonnepanelen elektricien nog een extra groep aan. Je panelen zijn namelijk idealiter gescheiden van andere elektrische verbruikers in je huis.
 • Overbelasting vermijden: een elektricien gaat na wat de capaciteit van je hoofdaansluiting is. Een 1-fase aansluiting moet minimaal 1x35A zijn om een 1-fase omvormer (vermogen tot 5.000 Watt) op aan te kunnen sluiten. Bij een 3-fase aansluiting kiest hij sneller voor een 3-fase omvormer. Meestal is een 1-fase aansluiting voor een middelgrote installatie van zo’n 16-tal panelen wel voldoende. 

LET OP: niet elke groepenkast heeft ruimte om extra groepen of aardlekschakelaars aan te sluiten. In dit geval is een nieuwe groepenkast de oplossing. Een andere optie is een opbouwkast tegen de groepenkast. Wat je ook kiest, een elektricien is van onschatbare waarde voor de correcte plaatsing van zonnepanelen. Schakel daarom de juiste vakspecialist in voor je klus.

 

Hoeveel kost het voorbereiden van je groepenkast?

Het is moeilijk om een exacte prijs voor deze elektriciteitswerkzaamheden te geven. Ze maken meestal deel uit van de totaalprijs voor een zonnepanelen-installatie. Een extra groep kost ongeveer € 300 (excl. btw), maar daarbovenop komt nog de prijs voor je zonnepanelen. Wat mag je dus verwachten?

De prijs voor zonnepanelen schommelt tussen de € 3.500 en € 9.000 (incl. btw, omvormer & installatie), afhankelijk van de omvang van de installatie, het vermogen per paneel, de omvormer capaciteit, de voorbereidende werken, de arbeidskosten, …

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Wil je een precieze prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een ervaren zonnepanelen expert en ontvang gericht advies en offertes op maat.

 

Hoe plaats je zonnepanelen?

Je ziet dat er dus flink wat voorbereidende werkzaamheden aan de montage vooraf gaan. Hoe verloopt de plaatsing van zonnepanelen? De belangrijkste stappen op een rij:

elektricien zonnepanelen aansluiten

 

 1. 1ste bezoek & dakinspectie

  Voor een kwalitatieve zonnepanelen installatie op maat is een voorafgaand bezoek een must. Hier bespreken jullie o.a. je jaarlijks stroomverbruik en eventuele toekomstige investeringen. Daarnaast controleert hij de capaciteit van je hoofdaansluiting, de draagkracht van je dak en de dakoriëntatie, …

 2. Legplan opstellen

  Op basis van dit kennismakingsgesprek en de inspectie stelt een expert het legplan op. Daarop vind je onder andere meer info over hoe de panelen het best gepositioneerd worden voor een maximale opbrengst, welk piekvermogen ze nodig hebben, …

 3. Voorbereidende elektriciteitswerkzaamheden

  Om je installatie veilig aan te leggen, is er vaak een extra stroomgroep nodig. Een zonnepanelen elektricien brengt dit in orde. Hij legt de benodigde bekabeling aan, bepaalt de ideale positie van de omvormer en voorziet de noodzakelijke aardlekautomaat.

 4. Zonnepanelen & omvormer plaatsen

  Bracht je installateur de draagstructuur veilig op het dak aan? En zijn alle kabels en aansluitingen voorzien? Dan monteert hij vervolgens de panelen, precies zoals het hoort. Als laatste plaatst hij de omvormer en sluit hij deze aan via je groepenkast.

 5. Zonnepanelen keuren

  Voordat je je zonnepanelen mag gebruiken, moet je installatie eerst laten keuren. Dat mag je alleen laten doen door een erkende partij. Wil je hier meer informatie over? Dan helpt je expert je graag bij het vinden van zo’n onafhankelijke keurder.

Zonnepanelen plaatsen? Vertrouw op een expert! Kom via ons aanvraagformulier gratis in contact met meerdere professionals actief in je regio. Je vindt het formulier hier.

 

Waarom kiezen voor een erkend zonnepanelen specialist?

Zelf je zonnepanelen plaatsen? Dat raden we af. Er komt namelijk flink wat kijken bij de plaatsing. Niet alleen de elektriciteitswerken, maar ook het opstellen van een legplan vergt de noodzakelijke technische know-how. Kortom: vertrouw op een installateur. Zo ben je zeker van…

 • Installatie op maat: een uitgebreide dakinspectie, een professioneel legplan, een persoonlijk gesprek, … Al deze elementen zijn doorslaggevend voor een kwalitatieve zonnepanelen installatie.
 • Kwalitatieve materialen: een expert werkt enkel met de beste materialen en merken. Zo heb je gegarandeerd een omvormer en zonnepanelen-installatie van hoogstaande kwaliteit. Het aansluiten van je omvormer op de groepenkast verloopt bovendien ook helemaal zoals het hoort.
 • Betrouwbare service: niet alleen vóór en tijdens de werkzaamheden kan je bij je expert terecht, ook na de montage kan je op hem blijven vertrouwen. Denk maar aan het onderhoud van je installatie of het oplossen van eventuele storingen.

Zonnepanelen elektricien en installateur nodig? Via het onderstaande aanvraagformulier brengen we je gratis in contact met verschillende experts in je regio. Neem contact met hen op, bespreek je project en ontvang vervolgens offertes op maat. Na een grondige vergelijking kies jij zelf met welke installateur je verder wilt!

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen