Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe kies je een elektricien?

Als je iemand zoekt om aan je elektra te werken, dan heb je een elektricien nodig. Je wil natuurlijk zeker zijn dat dit kwalitatief en veilig gebeurt. De criteria voor het vinden van een goede en betrouwbare elektricien wijken af van de criteria die je zou gebruiken voor het uitkiezen van een ander soort klusjesman. In dit geval is het zeker niet verstandig om voor de laagste prijs te kiezen. De volgende informatie kan je helpen om een goede elektricien te vinden voor jouw klus.

 

De belangrijkste factoren op een rijtje!

FACTOR 1: scholing
FACTOR 2: vakvereniging
FACTOR 3: tarieven

Meer weten over elektriciens? Of nog niet helemaal zeker welke je moet inschakelen voor jouw project? Vergelijk dan vrijblijvend vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Scholing

Scholing op gebied van elektrotechnische werkzaamheden is natuurlijk erg belangrijk. Er zijn echter elektriciens die niet de juiste certificeringen hebben en dus eigenlijk niet geschikt zijn voor de klus. Een geschoolde elektricien kan je daarentegen een garantie van kwaliteit en veiligheid bieden. Bekijk en controleer dus de certificeringen van de elektricien voor je een offerte tekent. Een elektricien moet namelijk kunnen bewijzen dat die zijn NEN-3140 certificering heeft behaald, maar je kunt ook zoeken naar ISO-normeringen of andere erkenningen. Als het goed is heeft de elektricien hiervoor pasjes en papieren om je te tonen. Vergeet ook niet om de datum op deze documenten te controleren, omdat ze beperkt geldig zijn.

Vakvereniging

Het is ook niet onbelangrijk om in het geval van ingewikkelde elektrotechnische klussen te zoeken naar een erkende elektricien. Deze zijn lid van een vakvereniging, in dit geval de UNETO-Vni of de KvINL. Zo profiteer je van allerlei voordelen en garanties:

  • Kwaliteit: om lid te worden en te blijven van een vakvereniging moet de elektricien regelmatig bewijs aanleveren van zijn praktische en theoretische kennis binnen het vakgebied. Bijscholing wordt aangemoedigd en de elektricien wordt door de vakvereniging op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen binnen de branche.
  • Veiligheid: een andere eis van de vakvereniging is dat de elektricien altijd veilig werkt. Een expert moet regelmatig bewijzen dat die dit kan, of het lidmaatschap wordt ingetrokken.
  • Zekerheid: een erkende elektricien moet verzekerd zijn. Dit betekent dat hij zegels mag aanbrengen in je meterkast en dat jij geen problemen krijgt met je eigen verzekering bij een eventuele schadeclaim. Breekt er brand uit in je meterkast en zijn die zegels niet intact? Dan krijg je geen vergoeding.
  • Hulp: als laatste zal een vakvereniging je uit de brand helpen bij onenigheid tussen jou en de elektricien. Dan kan je een onafhankelijke geschillencommissie inschakelen om het probleem op te lossen. Ook als de elektricien jouw klus niet afmaakt, zal de vakvereniging zonder financiële consequenties een vervanger voor je aanwijzen.

Tarieven

Als laatste kun je een elektricien kiezen door te kijken naar de gangbare tarieven. Een te laag tarief is vaak een voorteken van missende papieren en zulke partijen laat je dus het best links liggen. Beginnende elektriciens met de juiste certificeringen en diploma’s vragen gemiddeld €25 per uur, en dit kun je voor jezelf dan ook het beste als minimum aanhouden. Erkende elektriciens, ervaren elektriciens en elektriciens in de randstad zullen echter wat meer vragen. Maak een duidelijke vergelijking tussen prijzen en geleverde diensten.

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen