Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Checklist elektricien

Als je werk wilt laten uitvoeren aan je elektra, dan heb je hier een elektricien voor nodig. Deze specialisten zijn geschoold en gecertificeerd om veilig met deze gevaarlijke materie te mogen werken. Omdat dit werk zo gevaarlijk is, kiezen ook weinig mensen ervoor om het zelf uit te voeren. Gebruik de volgende checklist om een geschikte elektricien te vinden!

Waar moet je op letten bij een elektricien?

1. Diploma’s & certificeringen
2. Erkenningen elektricien
3. Zelf doen of elektricien nodig?
4. De regio
5. Reviews van klanten

 

Check 1: de diploma’s en certificeringen

Zoals eerder aangegeven hebben elektriciens een opleiding nodig en een diploma om zichzelf elektricien te mogen noemen en hun diensten te mogen aanbieden. Helaas zijn er ook veel ongeschoolde elektriciens die zo hun brood willen verdienen. Ga zeker niet met zo’n partij in zee, omdat ze dus niet over de juiste papieren beschikken en geen passende opleiding hebben gevolgd. Let op de volgende punten om met 100% zekerheid een gecertificeerde elektricien te kunnen kiezen:

 • Het uurloon: een beginnende elektricien met alle diploma’s op zak zal zo’n € 25 per uur vragen voor zijn diensten. Spot je iemand die het voor minder doet, dan is de kans erg groot dat deze persoon ongeschoold is. Met zo’n “elektricien” neem je een groot risico en heb je geen garanties als er tijdens de werkzaamheden iets misgaat.
 • Het NEN-certificaat: elektriciens met het NEN-3140 VOP certificaat zijn bevoegd om simpele elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren. Het NEN-3140 VP certificaat is dan weer bedoeld voor het uitvoeren van complexe elektrotechnische werkzaamheden. Zo’n certificaat is 3 jaar geldig en kan je naar vragen bij een elektricien. Die is dan verplicht om zijn pasje als bewijs van deze certificeringen te tonen. Ga dus nooit in zee met een elektricien die deze certificeringen niet kan tonen.

 

Check 2: is de elektricien officieel erkend?

Je kan ook simpelweg controleren of een elektricien officieel erkend is of niet. Deze zijn dan aangesloten bij de vakverenigingen Uneto-Vni of de KvINL. Dit is gemakkelijk te controleren via de online registers van deze vakverenigingen. Het inhuren van een erkende elektricien is vaak duurder, maar heeft vele voordelen.

 • Kwaliteit: de elektricien wordt door de vakvereniging op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op zijn vakgebied. Ook moet de expert regelmatig laten blijken dat die voldoende theoretische- en praktijkkennis heeft om lid te worden en te blijven van de vakvereniging.
 • Veiligheid: erkende elektriciens worden regelmatig getest op veiligheid. Zo kan je er van uit gaan dat de elektricien verantwoordelijk te werk zal gaan.
 • Verzekering: erkende elektriciens zijn altijd verzekerd en zijn bevoegd uw meterkast te verzegelen. Dit is erg belangrijk als je aanspraak wilt kunnen maken op je verzekering.
 • Geschillencommissie: een erkende elektricien kan via de vakvereniging gebruik maken van een onafhankelijke geschillencommissie. Dit is handig als er tussen jullie twee een probleem ontstaat waar jullie samen niet helemaal uit komen.
 • Veilige aanbetalingen: als laatste stuurt de vakvereniging een vervanger als je elektricien de besproken werkzaamheden moet afbreken of niet kan uitvoeren. Hiervoor betaal je dan geen extra kosten en je raakt een eventuele aanbetaling niet kwijt.

 

Check 3: zelf doen of elektricien?

De kosten voor een goede elektricien met de juiste certificeringen liggen gemiddeld rond de € 45 per uur. Het is voor een ervaren doe-het-zelver dus misschien aantrekkelijk om eerst zelf een poging te wagen. Of dit ook verstandig is, is een tweede. Elektriciens moeten niet voor niets certificeringen en diploma’s halen voordat ze hun werk mogen uitvoeren. Door zelf aan de slag te gaan kan je jouw veiligheid en die van je medebewoners op het spel zetten.

 

Check 4: de regio

De tarieven van elektriciens verschillen, en niet alleen gebaseerd op ervaring en kennis. Ook per provincie verschillen de gangbare prijzen, waar jij dus ook van kan profiteren. Per regio is de hoeveelheid concurrentie en de vraag anders, wat wel € 15 – 20 per uur kan schelen. Het volgende overzicht geeft je een idee van de gemiddelde tarieven per provincie:

Gemiddeld uurtarief Provincie
€ 35 – 45 per uur Groningen, Friesland, Drenthe
€ 40 – 45 per uur Zeeland, Limburg
€ 40 – 50 per uur Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant
€ 45 – 50 per uur Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland
€ 45 – 55 per uur Noord-Holland
€ 50 – 55 per uur Stad Amsterdam

 

Check 5: reviews van klanten

Aan de hand van bovenstaande checks kan je waarschijnlijk al een aantal elektriciens vinden die zijn te  vertrouwen en die je zó kan inschakelen. Echter is het ook nog mogelijk om reviews van andere klanten te lezen. Deze recensies zouden niet doorslaggevend moeten zijn voor u keuze, maar zijn wel een handige bron van informatie. Hou er wel rekening mee dat een review sneller negatief is dan positief. Kijk dus vooral naar hoe de elektricien omgaat met deze klachten en of die eventuele problemen professioneel oplost.

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van elektriciens actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen