Klachtenprocedure
Het kan voorkomen dat je problemen krijgt met je gekozen elektricien. Maar wat mag je dan doen? Wat zijn al je opties? Op deze pagina geven we je enkele tips en een beschrijving van een klachtenprocedure.
Hoe klacht indienen over je elektricien?
Hoe je te werk moet gaan, is grotendeels afhankelijk van of je al een contract hebt getekend of niet. In dit artikel bespreken we de mogelijke scenario’s en hoe je dan mag handelen:
Vóór het tekenen van het contract
Tijdens of na het tekenen van het contractEen betrouwbare elektricien inschakelen? Maak dan gebruik van Solvari’s offerteservice! Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van experts in je buurt en kies je altijd de beste elektricien voor jouw project. Begin met vergelijken.
Vóór het tekenen van het contract
- Beschrijf precies waar je de elektricien voor inhuurt zodat je dit in de offerte en het contract kan laten opnemen.
- Let op de algemene voorwaarden, maar ook de aanvullende voorwaarden. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan!
- Bekijk of je rechtsbijstandsverzekering eventuele problemen dekt. Zo weet je wanneer je hulp mag inschakelen.
Tijdens of na de opdracht
Als je eenmaal een elektricien hebt ingehuurd, zijn er meerdere manieren om er voor te zorgen dat alles goed wordt opgeleverd. Hieronder een overzicht:
Tip: praat en houd contact met je elektricien
Geef je elektricien altijd de kans om eventuele problemen en incompleet werk recht te zetten. Als je elektricien verzuimt dit te doen, dan kan je denken aan juridische stappen. Bijvoorbeeld bij schade aan je woning of aan je elektrische installatie.
Elektriciens moeten een klachtenprocedure hebben die eenvoudig en makkelijk te volgen is. Daarnaast is het verstandig om je klacht of probleem schriftelijke (per brief of per e-mail) aan het bedrijf te richten. Zo staat het allemaal zwart op wit en heb je bewijs als je eventueel juridische stappen onderneemt.
Schade aan de woning
Als je woning of de inrichting hiervan is beschadigd, dan heb je twee opties. Je kan een claim indienen bij je verzekeraar volgens de procedure van je inboedelverzekering. Eventueel kan je ook de elektricien zélf aanspraak laten maken op zijn of haar verzekering om de schade te dekken. Hou er wel rekening mee dat er altijd een kans is op schade als je een elektricien inschakelt; hoe goed die ook is. Een verzekering is daarom noodzakelijk. Vraag je elektricien daarom van tevoren waar die verzekerd is. Sommige bedrijven hebben bv. geen verzekering en die zijn beter om helemaal te vermijden.
Hulp inschakelen van een geschillencommissie
Je kan ook de hulp inschakelen van een geschillencommissie, waar je jouw probleem of klacht dan aan voorlegt. Echter moet je elektricien dan wel aangesloten zijn bij een officiële vakorganisatie. Alleen dan heb je een commissie om te benaderen.
Rechtsbijstandsverzekering
Heeft al het voorgaande niet tot een oplossing geleid? Dan is er nog je rechtsbijstandverzekering. Je neemt dan juridische stappen tegen de elektricien, waar wel nog het een en ander bij komt kijken. Klop dus zeker aan bij je verzekeraar voor gericht advies en professionele begeleiding.
Betrouwbare elektricien inhuren = offertes vergelijken!
Wil je zoveel mogelijk problemen vermijden en in contact komen met een erkende elektricien? Dat kan eenvoudig en snel via de offerteservice van Solvari! Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen en kies je zelf de beste aanbieding, op maat van jouw project. Start je aanvraag via het onderstaande formulier: